Miejskie Przedszkole nr 21 w Płocku

Jadłospis


 
 

Data

Śniadanie

Obiad

Podwieczorek

 

 

 

Poniedziałek

22-04-2024

 

 

 

Kanapka z wędliną, warzywa:

Chleb żytni bez drożdży, chleb pszenny, chleb pełnoziarnisty (pszenica, soja), masło 82%(mleko), szynka wieprzowa, jaja, pomidor, sałata masłowa, szczypior, rzodkiewka

Kawa mleczna:

Mleko 3,2%, kawa inka, miód naturalny

 

Zupa - bulion z kaszą manną:

Kawałki z kurczaka, marchew, pietruszka, seler, por, natka, koperek, liść laurowy, ziele angielskie, sól, kasza manna(pszenica)

II danie – łazanki z mięsem i kapustą kiszoną:

- mąka pszenna, jaja, łopatka wp. kapusta kiszona, sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, cebula

- kalarepa

Napój miodowo-cytrynowy:

cytryna, woda, miód naturalny

Kanapka z wędliną, warzywa:

Chleb mieszany(pszenica), masło 82%(mleko), polędwica wędzona parzona, ogórek kiszony

Kakao:

Mleko 3,2%, miód naturalny wielokwiatowy, kakao naturalne

Jabłko

 

 

 

 

Wtorek

23-04-2024

Kanapka z serem, warzywa:

Chleb żytni bez drożdży, chleb pszenny, chleb pełnoziarnisty (pszenica, soja), masło 82%(mleko), twaróg półtłusty(mleko), ser żółty(mleko), papryka czerwona, ogórek zielony, rzepa

Kawa mleczna:

Mleko 3,2%, miód naturalny wielokwiatowy, kawa inka

Zupa – porowa z grzankami:

Kawałki z kurczaka, marchew, pietruszka, seler, por, natka, koperek, liść laurowy, ziele angielskie, sól, śmietana 12%(mleko), chleb pełnoziarnisty (pszenica, soja)

II danie – udziec duszony z kurczaka duszony, kasza, surówka:

- udziec z kurczaka, sól, pieprz, liść laurowy, bazylia, oregano, cebula

- kasza bulgur

- sałata lodowa, ogórek zielony, rzodkiewka, szczypior, olej rzepakowy, cytryna, musztarda, cukier, sól, czosnek

Napój miętowy:

Woda, mięta

Koktajl mleczny z malinami:

Maślanka(mleko), cukier, maliny mrożone

Placek drożdżowy:

Mąka pszenna, jaja, drożdże, cukier

Gruszka

 

 

 

Środa

24-04-2024

 

Kanapka z wędliną, warzywa:

Chleb żytni bez drożdży, chleb pszenny, chleb pełnoziarnisty (pszenica, soja), masło 82%(mleko), szynka wieprzowa, ser mozzarella(mleko), sałata masłowa, pomidorki cherry, kiełki mieszane, rzodkiewka

Zupa mleczna:

Mleko 3,2%, miód naturalny wielokwiatowy, kasza kukurydziana

Zupa – szczawiowa z ziemniakami:

Kawałki z kurczaka, marchew, pietruszka, seler, por, natka, koper, liść laurowy, ziele angielskie, sól, śmietana 12%(mleko), ziemniaki, szczaw konserwowy

II danie – kopytka w sosie pieczarkowym, surówka:

- ziemniaki, jaja, mąka pszenna, mąka ziemniaczana

- pieczarki, cebula, śmietana 12%(mleko), sól, pieprz

- kapusta biała, marchew, chrzan, cukier, sól

Woda z imbirem

Imbir, woda, miód naturalny

Kanapka z wędliną, warzywa:

Chleb pytlowy(pszenica), masło 82%(mleko), schab duszony (schab wp, sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie) ogórek kiszony, szczypior

Kawa mleczna:

Mleko 3,2%, kawa inka, miód naturalny wielokwiatowy

Banan

 

 

 

 

Czwartek

25-04-2024

 

Kanapka z wędliną, warzywa:

Chleb żytni bez drożdży, chleb pszenny, chleb pełnoziarnisty (pszenica, soja), masło 82%(mleko), kiełbasa podwawelska, ser żółty(mleko), ogórek zielony, papryka czerwona, rzodkiewka, rucola

Kawa mleczna:

Mleko 3,2%, kawa inka, miód naturalny wielokwiatowy

Zupa – zacierkowa:

Kawałki z kurczaka, marchew, pietruszka, seler, por, natka, koperek, liść laurowy, ziele angielskie, sól, jaja, mąka pszenna

II danie – kotlet mielony smażony, ziemniaki, sałatka:

- łopatka wp. sól, pieprz, cebula, jaja, bułka tarta(pszenica), olej rzepakowy

- ziemniaki, koper

- buraki czerwone, cukier, sól, cebula, olej rzepakowy

- marchew

Melisa:

Woda, melisa

Kanapka z pastą warzywną, warzywa:

Chleb pełnoziarnisty (pszenica, soja), masło 82%

(mleko), ciecierzyca, pomidory suszone, czosnek, sól, pieprz, cebula

Mleko 3,2%

Kiwi

 

 

 

Piątek

26-04-2024

 

Kanapka z twarogiem, warzywa:

Chleb żytni bez drożdży, chleb pszenny, chleb pełnoziarnisty (pszenica, soja), masło 82%(mleko), twaróg półtłusty, czosnek, ogórek zielony, roszponka, papryka żółta

Kawa mleczna:

Mleko 3,2%, miód naturalny wielokwiatowy, kawa inka

Zupa – krem z soczewicy z sezamem:

Kawałki z kurczaka, marchew, pietruszka, seler, por, natka, koperek, liść laurowy, ziele angielskie, soczewica czerwona, sezam

II danie – paluszki rybne smażone, ziemniaki, surówka:

- morszczuk filet z/s, jaja, bułka tarta(pszenica), sól, pieprz, olej rzepakowy

- ziemniaki, koper

-kapusta kiszona, cebula, marchew, sól, cukier, olej rzepakowy

Woda z cytryną:

Woda, cytryna

Kanapka z wędliną, warzywa:

Chleb sitkowy(pszenica), masło 82%(mleko), kiełbasa krakowska, sałata masłowa, pomidor

Kakao:

Mleko 3,2%, miód naturalny, kakao naturalne

Pomarańcza

Woda podawana jest na życzenie dziecka

                                                                     Owoce podawane są po śniadaniu 
                                                                                                                              Jadłospis może ulec zmianie

SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI

1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem:

a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę ( 1 );

b) maltodekstryn na bazie pszenicy ( 1 );

c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia;

d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;

2. Skorupiaki i produkty pochodne;

3. Jaja i produkty pochodne;

4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem:

a) żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy;

b) żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina;

5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;

6. Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem:

a) całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego ( 1 );

b) mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu Dalfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego; c) fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego;

d) estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego;

7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem:

a) serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego,

b) laktitolu;

8. Orzechy, tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;

9. Seler i produkty pochodne;

10. Gorczyca i produkty pochodne;

11. Nasiona sezamu i produkty pochodne;

12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO 2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców;

13. Łubin i produkty pochodne;