Miejskie Przedszkole nr 21 w Płocku

Jadłospis


Data

Śniadanie

Obiad

Podwieczorek

 

 

 

Poniedziałek

29-04-2024

 

 

 

Kanapka z serem, warzywa:

Chleb żytni bez drożdży, chleb pszenny, chleb pełnoziarnisty (pszenica, soja), masło 82%(mleko), ser żółty, papryka czerwona, ogórek zielony

Kawa mleczna:

Mleko 3,2%, miód naturalny wielokwiatowy, kawa inka

Zupa – ryżanka:

Kawałki z kurczaka, marchew, pietruszka, seler, por, natka, koperek, liść laurowy, ziele angielskie, sól, ryż biały

II danie – kiełbaski czosnkowe smażone, ziemniaki, sałata:

- łopatka wp. jaja, bułka tarta (pszenica), sól, pieprz, olej rzepakowy

- ziemniaki, koper

- sałata masłowa, śmietana 12% (mleko), sól, cukier

Melisa:

Woda, melisa

Kanapka z pastą jajeczną, warzywa:

Chleb pytlowy(pszenica), masło 82% (mleko), jaja, ogórek kiszony, szczypior

Kakao:

Mleko 3,2%, miód naturalny wielokwiatowy, kakao naturalne

Jabłko

 

 

 

 

Wtorek

30-04-2024

 

Kanapka z wędliną, warzywa:

Chleb żytni bez drożdży, chleb pszenny, chleb pełnoziarnisty (pszenica, soja), masło 82%(mleko), szynka konserwowa, sałata masłowa, pomidor, szczypior

Kawa mleczna:

Mleko 3,2%, miód naturalny wielokwiatowy, kawa inka

Zupa – grochowa:

Kawałki z kurczaka, marchew, pietruszka, seler, por, natka, koperek, liść laurowy, ziele angielskie, sól, ziemniaki, groch suszony, majeranek

II danie – naleśniki z twarożkiem i musem owocowym:

- mąka pszenna, jaja, mleko 3,2%, olej rzepakowy

- twaróg półtłusty (mleko), śmietana 12% (mleko), truskawki, cukier

Woda z cytryną:

Woda, cytryna

Kanapka z wędliną, warzywa:

Chleb pytlowy (pszenica), masło 82% (mleko), kiełbasa krakowska, ogórek zielony, rzepa

Herbata z miodem i cytryną

Herbata czarna liściasta, woda, miód naturalny, cytryna

Jabłko

 

 

 

Środa

 

 

Dzień wolny

 

 

 

 

 

Czwartek

02-05-2024

 

Kanapka z wędliną, warzywa:

Chleb żytni bez drożdży, chleb pszenny, chleb pełnoziarnisty (pszenica, soja), masło 82%(mleko), kiełbasa podwawelska, papryka żółta, rzodkiewka

Kawa mleczna:

Mleko 3,2%, miód naturalny wielokwiatowy, kawa inka

Zupa – krupnik z kaszy jaglanej:

Kawałki z kurczaka, marchew, pietruszka, seler, por, natka, koperek, liść laurowy, ziele angielskie, sól, kasza jaglana

II danie – placki z marchewką i twarożkiem:

- mąka pszenna, marchew, jaja, mleko 3,2%, olej rzepakowy

- twaróg półtłusty (mleko), śmietana 12% (mleko), cukier

- kalarepa

Rumianek:

Woda, rumianek

Kanapka z wędliną, warzywa:

Chleb sitkowy (mleko), masło 82% (mleko), pasztet, ogórek kiszony

Herbata z miodem i cytryną

Herbata czarna liściasta, woda, miód naturalny, cytryna

Jabłko

 

 

 

Piątek

 

 

Dzień wolny

 
 

Woda podawana jest na życzenie dziecka

                                                                     Owoce podawane są po śniadaniu 
                                                                                                                              Jadłospis może ulec zmianie

SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI

1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem:

a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę ( 1 );

b) maltodekstryn na bazie pszenicy ( 1 );

c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia;

d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;

2. Skorupiaki i produkty pochodne;

3. Jaja i produkty pochodne;

4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem:

a) żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy;

b) żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina;

5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;

6. Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem:

a) całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego ( 1 );

b) mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu Dalfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego; c) fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego;

d) estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego;

7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem:

a) serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego,

b) laktitolu;

8. Orzechy, tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;

9. Seler i produkty pochodne;

10. Gorczyca i produkty pochodne;

11. Nasiona sezamu i produkty pochodne;

12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO 2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców;

13. Łubin i produkty pochodne;